Свещеният Кинотис на Света Гора се обяви срещу масовата практика през последните години да се създават „точни копия“ на известните чудотворни икони на Атон, които след това да бъдат „интронизирани“ в различни митрополии и енории, съобщава православен сайт.

Според критиците, целта на създаването на „точни копия“ на атонските светини не е благочестива, а финансова. Въдворяването на иконите се съпровожда с реклама пред вярващите, че идва „точно копие на чудотоворна икона“, което поради своето пълно съответствие с оригинала също е чудотворно. „Точните копия“ на историческите икони се посрещат по места с почти държавни почести и шумни чествания. За последните 5 години в Гърция са осъществени близо 30 подобни „интронизации“. Много често „точните копия“ се поръчват срещу големи суми от богати бизнесмени, които така ласкаят своето честолюбие. Всичко това води до профанизиране на иконопочитанието и дава повод за обвинения в сребролюбие и користно използване на религиозното чувство на народа.
Гръцките медии сочат като водещ инициатор на създаването на „точни копия“ на чудотворни икони Ватопедския игумен Ефрем.
Неотдавна известният депутат на ДПС Йордан Цонев също си поръча от Ватопедския манастир „точно копие“ на чудотворната икона „Св. Богородица Всецарица“, което той дари на Пловдивска митрополия, а в замяна получи орден „Св. Ерм“.