Текболът вече е официален спорт в България. Това стана с участието на състезатели от Асеновград.

През изминалия уикенд, по време на турнира „Габраво Оупън“, бе учредена Национална федерация по текбол. В нея влизат 8 клуба от цялата страна.

По време на първия официален турнир по текбол в Габрово се включиха клубове от Габрово, Асеновград, Пловдив, София, Бургас, Хасково, Димитровград и Габрово-32 състезатели на сингъл и 40 – на двойки.

В дисциплина „Сингъл“ „Текбол Асеновеец“ се класираха трети, но в надпреварата по двойки първите места разделиха асеновградчани. Най-добри бяха Стойчо Жеков и Диан Георгиев от „Текбол Асеновец“, Николай Зочинов и Александър Зайков също от „Текбол Асеновец“и Цветозар Манолов и Милен Георгиев от „Текбол Бургас“.

Кметът на Габрово Таня Христова поздрави състезателите и връчи наградите на победителите.

Треньорът на „Текбол Асеновец“ Николай Зочинов съобщи, че тренировките на състезателите продължават, към момента те се провеждат пред читалище „Родолюбие“ всяка събота и неделя. Който желае, може да дойде на място и да се запознае с естеството на този вид спорт, поясни Зочинов.

Текболът навлиза наскоро у нас, младежи от Асеновград първи проявяват интерес към него. Базиран е на основата на футбола. Текболът развива техническите умения, концентрацията и издръжливостта, играе се с футболна топка върху специална маса. Топката се удря основно с глава, но може да се използва цялото тяло, без ръцете.