26-годишен мъж от гр. Горна Оряховица, 31-годишната му съгражданка и 29 годишен мъж от Троян са задържани за извършване на телефонни измами. Тримата са заловени при съвместна полицейска операция на служители от Областните дирекции на МВР в Пловдив и Велико Търново, реализирана под ръководството на Главна дирекция ”Национална полиция”.  Установено е, че задържаните са криминално проявени, регистрирани за кражби, грабежи, ползване на фалшиви документи, опити за имотни измами и др., като двамата мъже са и осъждани. 26-годишният е осъждан десет пъти за различни престъпления, уточняват от МВР.

  На 29 февруари е направен опит за измама на 73-годишна жителка на Карлово. Схемата е позната – на жената е казано, че племенницата й, която живее в Испания, е изпратила колет с документи и 40 000 евро. За да се «освободи» пратката е поискана сума, като ъзрастната жена споделя, че може да даде 5 хил. лв. За щастие служители на РУ- Карлово осуетяват предаването на сумата.  На 8 март вече под ръководството на Районна прокуратура-Карлово, е проведена акцията на МВР, при която тримата са задържани като съпричастни към опита за измама, като се установява съпричастността им и към други измами на възрастни хора, извършени по телефона на територията на страната. Така в ареста за срок от 72 часа са задържани заподозрените, като им е наложена мярка за неотклонение „подписка“. При претърсвания в помещения, използвани от обвиняемите, са иззети телефонни апарати и сим карти, една от които е използвана за извършване на споменатия опит за измама. Смята се, че същата група е извършила телефонна измама и на 6 март.

 От МВР за пореден път апелират гражданите да не се доверяват на непознати и по никакъв повод да не дават пари на ръка. При всяко съмнение, че може да става дума за измама, да подават своевременно сигнали в полицията.