Оценителите на МОН с пълно единодушие са одобрили учебниците на Св. Синод по Религия – Християнство-Православие от 1-ви до 5-ти клас по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка. За това информира сайта на Българска патриаршия.

От Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН, е обявено решението на комисията, а именно, че учебниците на светата ни Църква съответстват на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. С това синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура, която се състои в даване на мнение за тяхната приложимост в практиката от страна на учителите по места.

След тяхната положителна оценка със заповед на министъра на образованието и науката учебниците ще бъдат финално одобрени и ще навлязат в обучението на българските ученици в училище.

Във връзка с положителната оценка на МОН Ловчанският митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод е изразил духовната си радост, че Св. Синод се включи в дадената след 75 години възможност за изработване на съвременни учебници по Религия – Християнство-Православие. Митрополитът е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет и че се надява българските родители и учители активно да се възползват от новите учебници на Българската Православна Църква.

Ирина Иванова