Решението за удължаване на извънредната обстановка се взе на извънредно правителствено заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът Борисов разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките, а по отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове, премиерът изиска от него да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша.
Един от възможните варианти е заведенията  да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 ч., като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Във вторник председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов съобщи пред медии, че от бранша са се отказали да отворят врати в знак на протест и въпреки забраната, за да не бъдат „посочени с пръст“ от Костадин Ангелов, че ресторантите и баровете са огнища на Covid-19.

Националният оперативен щаб пък предложи от началото на февруари да се разпуснат някои от ограниченията – отваряне на фитнес залите и залите за танци, възобновяване работата на търговските обекти в моловете, присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас, както и смекчаване на мерките във връзка с културните събития.