Организацията на първия трансграничен ултрамаратон на Балканите – ТрансРодопи,  бе основната тема на проведената в Асеновград първа работна среща. Тя бе по инициатива на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, а сред присъстващите бяха кметът на община Чепеларе Славка Чакърова, кметът на община Лъки Валентин Симеонов, както и представители от община Смолян и Главна дирекция „Гранична полиция”.

Организаторите от Сдружение „Български ултрамаратони” споделиха, че предвиждат трасето да бъде с дължина 196 км. и да преминава през пет общини /Асеновград, Чепеларе, Лъки, Девин и Смолян/ на българска територия, с финал в Паранести, Гърция.

Подробно бяха разяснени предимствата от провеждането на подобен формат на Балканите. Николай Марангозов от Сдружение „Български ултрамаратони” представи трасето на българска земя. Стартът ще бъде поставен в Асеновград, като участниците ще преминат границата с Гърция на 148 пирамида.  Трасето в България включва 40% горски пътеки и 60% черни пътища с предвидени 13 подкрепителни пункта. „Трасето ще премине през Резерват „Червената стена”, в който са намерени 645 вида висши растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България. След изкачване на вр. Червената стена, трасето отвежда към хижа Марциганица, от там бегачите поемат към с. Югово, по пътя минават през стар Римски мост и 4 км. след моста достигат първото село. Маратонът продължава през хижа Пашалийца, след която следва 10 км. спускане до село Павелско. Следват 500 м. по равен път до село Хвойна и 4 км. до село Малево. След нови 7 км. изкачване и 3км. спускане, състезателите стигат до село Орехово. На 81,8 км. се намират Чудните мостове – от тях предстои изкачване до Глухите камъни и хижа Изгрев. Започва голямо спускане от 10 км. до село Широка лъка, което е известно с богатата си история, уникална и автентична архитектура и чиста природа. От Широка лъка се продължава до връх Турлата, през село Солища, докато не се стигне и до връх Перелик. Предпоследният пункт на българска територия ще бъде разположен на Чаирските езера, след което състезателите ще преминат на гръцка територия.”, разказа г-н Марангозов. В аванс организаторите определиха, че събитието се очаква да бъде проведено през месец юни 2017 година, след получаване на съответните разрешителни от министерствата на външните работи на двете държави-България и Гърция.

Представителите от общините Лъки, Чепеларе и Смолян с ентусиазъм приеха идеята за реализирането на проекта-първи трансграничен ултрамаратон на Балканите – ТрансРодопи, като занапред се очаква да започне и същинската работа по подготовката на това състезание. Предвиждаме трасето на ТрансРодопи да преминава през четири общини на българска територия, като финалът е в Паранести, Гърция.Предвиждаме трасето на ТрансРодопи да преминава през четири общини на българска територия, като финалът е в Паранести, Гърция.