Утре, 26 февруари, се навършват 70 години от убийството на 23-ма граждани на Асеновград и асеновградска околия от Народния съд. По този повод ще бъде извършена упокойна панихида пред паметната плоча в Асеновград.

  Преди 70 години 75 граждани от асеновградски регион са изправени пред Народния съд. 23-ма от тях са осъдени на смърт чрез разстрел. Защо, в какво са били обвинени разказа пред нашата камера Георги Коройчев. Той коментира, че Народен съд има само в България и Русия. В нашата страна, обаче, осъдените не са изпращани в концлагери, а са осъждани на доживотен затвор или на смърт. Според него те са използвани като изкупителна жертва на тогавашния режим.

  По повод 70-годишнината от убийството на 23-мата граждани ще бъде извършена упокойна панихида пред паметната плоча в кв. Запад. Георги Коройчев е част от инициативния комитет, благодарение на който тази плоча става реалност през 2007 година. Коройчев призова всички наследници на осъдените от Народния съд граждани да присъстват на упокойната панихида пред паметната плоча утре от 11 часа.