Църквата е определила 8 ноември  в чест на светите ангели и най-вече на св. Архангел  Михаил, когото счита за вожд на небесните сили.Името му означава  „Кой е като Бога“. Празникът е наречен Събор на архистратиг Михаил и другите безплътни сили. Всички ангели се считат пазители на човеците

 B народните вярвания Св.Архангел Михаил е известен като „душевадец“: той отвежда душите на починалите  в отвъдния свят, където заедно със св. Петър ги отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна душата).Тъй като  Свети Архангел Михаил се почита и като  водач на ангелите той се счита за   светец-покровител на войниците и полицаите.

На Архангеловден българите правят курбан, като жертвата обикновено е мъжко животно, а жените приготвят и раздават помежду си специален обреден хляб, наричан „Рангелов“ хляб.

 По повод празничния ден  във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве. На този ден Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят, да ни избавят  от беди  и пазят от изкушенията на злите духове.

      Архангеловден ще бъде отбелязан и в Асеновград с празнични богослужения- в храм-параклиса „Св.Архангел” и в най-новата за града църква „Св.Арх.Михаил”, където от 9 часа Светата литургия ще бъде отслужена от митрополит Николай.