В различните райони от страната Бъдни вечер носи най-различни имена – например Суха Коледа, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка. В народните обичаи могат да се открият различни традиции, някои от които дори езически, като например условието храните на трапезата да набъбват, символизирайки нарастването на деня. От православна гледна точка относно трапезата има 2 основни изисквания – тя да е постна и с нечетен брой ястия 7,9 или  11. Сред традиционните храни, които всяка домакиня приготвя на Бъдни вечер, са фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, тиквеник, туршии и разбира се не бива да забравяме виното. А най-важното ястие, което задължително трябва да присъства на трапезата, е питката, в която е скрита паричка.

  Времето от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер е определено като време за коледуване. В народните представи тогава се появяват всякакви чудовища, вампири, таласъми и други свръхестествени същества, а коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.