В съботата преди Петдесетница православният свят отбелязва Черешова задушница.

Тази задушница се нарича Черешова, защото черешите, които се включват в раздавките, са най-популярният плод по това време на годината в страната ни.
С действията си на Задушница живите молят за опрощение за греховете на починалите си близки, за да могат те да намерят покой и да не се скитат не земята.

Молитви за опрощение на този ден се четат във всички църкви. Нужно е и да се приготвят жито, хляб, да се вземе червено вино, както и от първите череши за годината, които да се раздадат между живите.

Християнската традиция повелява също да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладни, да се извършват добри дела, за да се успокоят и омилостивят душите на починалите близки.

На този ден камбаните бият траурно – с отмерен удар, за да се напомни за грижата към мъртвите.

Службите са заупокойни и се прави обща панихида за всички починали.
Ходи се на гробовете на починалите, където се подават раздавките на познати и непознати,палят се свещи, а гробовете се преливат с вода и вино и се полагат цветя.