Черешова Задушница  се отбелязва в съботния ден преди Петдесетница (50 дни след Великден) и е една от трите големи панахиди в годината, посветена на починалите ни близки. На този ден всеки християнин отдава почит на починалите и се моли за опрощаване на греховете им.

Тази Задушница се нарича Черешова по името на най-популярният плод по това време на годината, който се раздава за „Бог да прости!”. Сред раздавките присъстват още жито – символ на Възкресението, хляб в кръгла форма – символ на безначалието и безкрая на вселената, и червено вино – символ на пролятата кръв на Христос за нашето спасение от злото и смъртта. Към тях се прибавят и дребни сладки.

На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян и подават раздавките , наречени на покойните им близки.

В памет на покойниците, наред с молитвите, на този ден  от нас се изискват и дела на благотворителност.