Утре е Еньовден, празник на който Православната църква чества рождението на Св.Йоан Кръстител и Предтеча.

Заченат с Божията намеса, Свети Йоан се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ, поради което е наречен Предтеча.
Името на Свети Йоан се свързва с кръщаването на Иисус Христос в река Йордан, поради което светията е наречен още Кръстител.
Рождеството на Св.Йоан Предтеча и Кръстител Господен е един от трите големи празници посветени на светеца.

На 24 юни в Асеновград своя храмов празник ще отбележи със Света Литургия храм – параклиса „Св.Яни”, извисен на скалите в югозападната част на града.

Народът ни нарича празника Еньовден. Етимологията на името е от старобългарски, което означава нов ден и нова година, която в древността започвала от най-дългия ден през годината. Денят съвпада с лятното слънцестоене. Но понеже 24 юни е и в средата на календарната година, в по-нови времена го наричат още Среди лято или Ден на слънцето. Това е причината да се свързва с поверия, гадания, предсказания за здраве и благополучие.
Според народните вярвания на този ден „слънцето играе или трепти“, докато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви, са най-лековити.
Според вярванията, на Еньовден всички трябва да станат рано, за да посрещнат изгрева на еньовденското слънце и да усетят лековитата роса. Всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
Когато започне да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.
В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата.
Имен ден имат: Янко, Яна,Яни, Йоан и Йоана, Енчо, Еньо .