Утре е Преполовение. На този ден в Асеновград се провежда литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица – Елеуса от Рибната църква до Бачковския манастир.

Преполовение е празник, който Православната църква чества между Възкресение Христово и Петдесетница. На този ден по традиция в Асеновград се изнася от храма „Св.Богородица- Благовещение „ Чудотворната икона на Пресвета Богородица – Елеуса (Умиление), известна като „Златна ябълка”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 година.
По този повод на 2 май, Преполовение, в храм „ Св. Богородица – Благовещение” в гр. Асеновград от 09.00 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.
След нейния край ще започне традиционото литийно шествие от храма до Бачковския манастир начело с Чудотворната икона с образа на Божията Майка.
В Бачковския манастир ще се отслужи молебен и ще се извърши водосвет, а богомолците в този ден ще могат да се поклонят на двете чудотворни икони с образите на Божията майка – Бачковската и Асеновградската.
Следобед шествието ще потегли обратно за Асеновград, където чудотворната икона на Пресвета Богородица ще бъде посрещната с тържествения звън на всички църковни камбани в града около 17 часа.