Утрешният ден, 5 май, в календара на Българската православната църква е отреден на Св. мъченица Ирина. В Асеновград се намира една от Чудотворните икони на светицата, която според вярващите помага на бездетни жени и на жени с гинекологични проблеми.

Св. Мъченица Ирина живяла в апостолските времена на Балканите. Родена в семейство на езичници с името Пенелопа, тя се научила на християнската вяра от своя учител Апелиан и приела светото Кръщение с името Ирина. Силната й Христова вяра я спасявала от неколкократни жестоки мъчения за това, че е станала християнка. Оцелявайки след тези изпитания, Ирина обходила различни страни да проповядва словото Божие. Починала в началото на 2- ри век.
Св. Ирина е една от много почитаните светици в Гърция. В превод от гръцки език името й означава „мир”.
На светата мъченица в асеновградската църква „Св.Георги” е отделено специално място. Олтарът, където се намира нейната икона , е обсипан целогодишно с дарове, но най- много са цветята и даровете на 5- ти май, когато се четат специални молитви пред иконата на ревностната служителка на християнската проповед и мъченица за вярата. Счита се, че именно тази икона на Св.Ирина е чудотворна. Много са доказателствата, че тя наистина помага- на бездетни жени и на жени със здравословни проблеми.
Вярва се, че Света Ирина е и закрилница на жените и семейството и молбите в деня на нейния празник се чуват най- силно и изпълняват от светицата.
Освен жените с името Ирина, на 5 май имен ден празнуват още Ирена, Мира, Мирослав и Мирослава, Мирчо.