На 6 май, в неделя, е Гергьовден. На този ден се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века.

Св. Георги е мъченик за христовата вяра, заради която изтърпява жестоки изтезания и бива обезглавен през 288 година.Той е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът на светия великомъченик се чества като Ден на храбростта и като празник на Българската армия и е обявен за официален празник и неработен ден в страната ни.
В народните песни и легенди Св.Георги е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята. В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.
Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.
Своя храмов празник в Асеновград на 6 май ще отбележат няколко параклиса и църквата с името на светеца в кв.”Амбелино”.Света празнична литургия в църковния храм ще отслужи отец Стефан Костадинов, свещеник на храма.
На Гергьовден имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо. Не забравяйте да ги поздравите !!!