Близо 2 месеца след като приключи Великия пост, една седмица след Петдесетница и отново православния свят навлиза в нов постен период – Петровите пости. Наречени са още „Апостолски“ и тази година започват от понеделник /12 юни/ и завършват на 29 юни, празникът на св. апостоли Петър и Павел, когато се разрешава риба.
В деня преди началото на период за пости се отбелязват т.нар. заговезни. На Петрови заговезни е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти.
Режимът на Петровия пост е облекчен – пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.
Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.