Архангелова Задушница винаги е в съботата,предшевстваща Архангеловден,откъдето идва и името й.В този ден се прави богослужение за починалите с обща панихида в църковните храмове.. Това е денят, отреден от църквата за душите на покойниците- Задушница започва още от петъчната вечер с вечерна служба.

На гробовете на покойниците се ходи или в петък следобяд, или в събота до обяд. Традицията изисква гробът на покойника да се прелее с червено вино, което се прелива като кръст, да се оставят цветя и храна.

Близките на покойниците раздават в този ден храна на познати и непознати. Традицията изисква да се раздават : варено жито, питка,сладкиши или пък храна, която покойният е обичал.

Някои спазват традицията да се прави обща трапеза по време на Задушница. Преди трапезата задължително се излива малко вино на земята за Бог да прости. Тогава на трапезата се оставя празно място – то е за покойника.

Над гроба на покойника се кади с тамян и задължително се пали свещичка,чиято светлина за озарява пътя на душата на починалия в отвъдното. Ако някой не може да отиде на гробището в този ден, може да отиде на църква и там да запали свещичка за помен на починалия.

 На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България,поради което Задушницата е известна и с наименованието Мъжка.