мандарини

Над 3 хил. тона неотговарящи на българското законодателството храни от трети страни са били спрени през 2021 година. За това съобщават от БАБХ.

Повече от 3 165 тона, неотговарящи на законодателството храни, с произход от трети държави, не са допуснати за внос на територията на ЕС, в това число и България през изминалата 2021 година, благодарение на Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните.

Количеството е близо хиляда тона повече, в сравнение с 2020 год., когато задържаното количество е малко над 2 100 тона.

При извършения контрол през изминалата година, най-голямо е количеството на възбранените мандарини- 1 173 тона, а причината е установено наличие на остатъчни вещества от пестициди. На второ място е пиперът -възбранени са 513 тона. Лимоните, със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, са 434 тона. При граничния контрол не са допуснати над 160 тона лешници, 97 тона фъстъци 47 тона агнешки субпродукти, 36 тона замразена или охладена риба и 35 тона пчелен мед.

От БАБХ уточняват, че всички храни и продукти, при които са установени несъответствия, не са били допуснати на територията на страната и ЕС. Продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната, от която е дошла.