Въпреки че в Асеновград все още не е настъпил пикът на респираторникте заболявания, всички легла във вътрешно отделение са пълни, вследствие на усложнения, възникнали от прекарано респираторно заболяване, съобщи за ТВ САТ КОМ директорът на МБАЛ Асеновград д-р Иван Червенков. Директорът уточни, че в нашата болница има два случая на хора на апаратно дишане, вследствие на усложнения от грипа. Повечето пациенти, получили белодробни усложнения, са възрастни хора или такива с хронични заболявания.
В пловдивските болници също се регистрират усложнения и по-конкретно, заради разпространените бабешки методи на лечение, които все по-често докарват допълнителни страдания на пациентите, споделят специалистите.
Болките в гърлото, придружени с висока температура, която понякога стига до 40 градуса и не се повлиява от медикаменти, са симптомите на част от пациентите в болниците. При тях, след един или два дни, болките в гърлото се засилват и се достига до затруднено преглъщане на твърди, че и дори на течни храни. Тогава се забелязват и гнойните налепи по сливиците. Ако в този случай се „почисти гърлото“ със сода бикарбонат, с нишадър или с други методи от народната медицина, е възможно да се получават неприятни възпаления и на тъканите около сливиците, а в някои случаи се образува и гнойник около тях. Лечението на тези последици обикновено се провежда в стационар, предупреждават специалистите.