Стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящите Великденски празници и Гергьовден, трябва строго да спазват общите структурни и хигиенни изисквания, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните.
Собственикът на фермата, в която се извършва клане, ще уведомява Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ най-малко 24 часа преди клането, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета.
При клане във фермата, персоналът е задължен да спазва всички санитарно-хигиенни изисквания, както и да използва лични предпазни средства, посочват от БАБХ. Клането във фермите трябва да се извършва в отделно обособено за целта място, което се състои от най-малко две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони – за „мръсни“ операции и т.нар. чиста зона.
Всички повърхности в помещението и инвентарът трябва да са с ненарушена цялост и да позволяват измиване, почистване и дезинфекция, наклонът на пода да позволява лесно оттичане на водите. С цел гарантиране на безопасността на добитото месо, закланите животни трябват да се предават от фермера на крайния потребител без излишна забава.
Всеки фермер, изпълнявайки изискванията, гарантира, че безопасността на храните не е застрашена, и по този начин осигурява високо ниво на защита на потребителя. Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна следва да изготвят списъци на фермите, от които гражданите ще може да закупуват заклани агнета за лична консумация.
Списъците ще бъдат поставени на видно място в сградите на ОДБХ, предвиждат разпоредбите на БАБХ.
Ирина Иванова














