Есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със скованост в гръбнака, болки във врата, изтръпване на крайниците. Болковият синдром е остър, а пациентите подлежат на медикаментозно лечение и физиотерапия, заяви д-р Трендафила Тошева, началник на отделението по физикална терапия в УМБАЛ „Пловдив“. В последно време се забелязва подмладяване на болестта – все повече млади хора идват при мен със сериозни оплаквания, посочи тя.

Най-засегнати са хората, които работят в офиси, на компютър, както и в производството – на конвейер, шивачки и т.н., те стоят неподвижно по 4-5 часа и рано или късно заболяват. Преди 20 години знаехме, че болестта се проявява след 50-55 години, но сега това правило отпадна, защото при нас лекуваме и 13-годишни деца.

Чрез дейността си – медицинска рехабилитация, постигаме максимална функционална годност и успешна ресоциализация на хората с увреждания, каза началникът на отделението. Много е важно хората да разберат, че не бива да пресилват тялото си излишно, препоръча д-р Тошева.