Ивайло Бонев с кон Абарт стана държавен шампион в конния спорт по прескачане на препятствия на СК „Тракиец” край Житница. Освен първото място той зае и второто с с кон Куин Рубин, а трети остана ездачът Ангел Няголов с кон Стамиро. От трите състезателни дни в ДП,  в последния ден височината на паркура бе вдигана на 145 см, което от години не е правено на държавно първенство в клас  Т.

Освен традиционните рузетки, за шампиона и неговия подгласник имаше купа и съответно златен, сребърен и бронзов медал. Призьорите бяха наградени от Теодор Шейтанов, който е генерален секретар на Българската федерация по конен спорт.
 Освен в клас Т, на базата край пловдивското село Житница, се определи и държавният първенец  в клас  Л, група Б от държавния шампионат. Първо стана Аспарух Атанасов с кобила Залина, а втори и трети съответно- Живко Добрев с кон Темп и Павлин Димитров с кобила Демет Дросел Лейди.  Те бяха наградени от националния селекционер в дисциплината „прескачане на препятствия” Ивелин Вълев.


Ивайло Бонев: „Днес имах ден и съм много, много щаслив. Смея да кажа, че всичко се постига с много труд и разбира се малко късмет. Благодаря и на моите колеги от клуба, които много ми помагаг. Радвам се, че имам добри коне, с които мога да завоювам първи места.
Конят, с който станах републикански шампион в Житница, е много своеволен. Понякога има трудно разбирателство между мен и него, но съм длъжен да  намеря най-добрата формула, така че да го контролирам, защото знам, че има огромно желание да скача, даже и по-високи паркури.
Надявам се тази година да се подготвим добре за Олимпиадата, която ще бъде следващата година. Квалификациите ще бъдат в Словакия и там отново ще разчитам на Абарт и Куин Рубин.”


Аспарух Атанасов:„Първо искам да поздравя домакините за чудесната организация на СК „Тракиец”. Мястото ни дава спокойствие да гоним високи постижения, които да дойдат след прескачане на високи паркури. Като цяло няма тайна за успеха в конния спорт, просто човек трябва да се сработи добре с конете, които язди. Радвам се, че станах шампион в група Б, макар, че имах възможност да направя и дубъл в по-тежкия клас. Само, че там правя една промяна на конете и заради това не се получи, но не съжалявам. Доволен съм от сегашната си кобила Залина, с която се състезавам от миналата година с нея.
Следващото състезание, кото съм си поставил за цел и да гоня отличенрезултат е Световното за млади коне. Смятам, че имам добър 7 годишна кобила Декорете, която досега се представя чудено, вярвам, че това ще стане и на световното.”

„От година на година нивото в тежкия клас постоянно се вдига.От много години на държавно първенство не е имало 24 старта в клас Т и затова смятам, че се получи много голямо състезание.”-това заяви след края на държавното първенство Величко Яков, който е собственик на СК „Тракиец” и председател на местния клуб по конен спорт.