Фестивалът „Дефиле на младото вино”, който се проведе в Стария град в Пловдив бе съпроведен с богата културна и образователна програма. Едно от мероприятията на дефилето беше беседата на тема „ Виното и здравето”, Кардиологът д-р Руслан Касабов каза, че човек е не само това, с което се храни, а и това, което пие. Виното е напитка, която не само няма вредно действие за човешкия организъм, но може да бъде полезно за здравето, когато е истинско и се консумира в точното количество с подходяща храна. 700 милилитра червено вино на денонощие ще подобри здравословното състояние на човека, обясни д-р Касабов, но с уговорката, че това количество не се изпие наведнъж. За виното може да се говори дълго. Антиоксидантите във виното помагат организма да се запази млад и в тонус. Те се борят с преждевременното стареене и убиват свободните радикали. Умерени количества вино спомагат за по-добрата работа на ендокринната система, за поддържането на нормалната киселинност на стомаха. Гроздовата напитка има антибактериални свойства, които помагат да бъдат изхвърлени токсините от организма, нормализира обмяната на веществата, подобрява качеството на съня, възстановява жизнените сили, както и разширява кръвоносните съдове. Виното дава на организма много витамини от група В и полезни аминокиселини. Виното може да предпази човек отатеросклерозаи да забави стареенето на кожата. То влияе положително на нивата на вредния холестерол в тялото на човека и помага при борбата със стреса. Сокът от гроздови семена може да попречи на образуване на тромбове и има положително действие върху сърдечно-съдовата система, обясни още д-р Касобов .Интервю с кардиолога д-р Руслан Касабов гледайте в предаването „ Мисия здраве” в сряда от 20.00ч по телевизия ТВ САТ КОМ.













