До няколко дни приключва изграждането на последната подпорна стена в района на свлачището преди Асенова крепост. След остава единствено полагането на нова асфалтова настилка в участъка. Това заяви техническият ръководител по проекта Димитър Стоев. Големият обхват на свлачището в района наложи изграждането на няколко подпорни стени.  Последната такава ще бъде 17 – метра. Първоначално тя не бе заложена в проекта, но ще бъде направена благодарение на това, че планираната 60-метрова стена при срутището бе решено да остане 43 метра. Сега предстои поставянето на мантинелите, което най-вероятно ще се извърши още утре. След това предстои асфалтиране. То става изключително бързо, но за да започне е необходимо метеорологичните условия да са благоприятни за това, уточни Стоев.

  Димитър Стоев разказа и за допълнителните мерки, предприети с цел отводняване на терена. Направен е 24-метров канал, в който са поставени тръби, вързани с водостока. Теренът е такъв, че водата се разлива и върви навсякъде, а сега е хваната и е насочена към едно място, посочи Стоев.

  Така след месеци усърдна работа по първия етап от укрепването на свлачището в района, към днешна дата вече се извършват заключителните дейности по него.