Заместник-кметът на Асеновград инж. Петър Петров бе сред официалните гости на „КЦМ“ на откриването на още една съвременна сграда с европейски вид, където служителите на завода да извършват задълженията си по-качествено и с удоволствие. „От свое име и от името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев искам да благодаря за поканата да бъдем част от днешното събитие. Позволете ми да отправя поздравите си по повод откриването на новите звена. Въпреки изпитанията и ограниченията, които ни бяха наложени във връзка с епидемията от COVID-19, с усилията, които полагате за обновленията си, продължавате да доказвате, че „КЦМ“ е компания с доказан авторитет, грижеща се не само за своето европейско развитие, но и с внимание към околната среда и въвеждане на технологии по нейното опазване. Като гражданин и като заместник-кмет на Асеновград благодаря на ръководството на „КЦМ“ за социалната политика, която провеждате до момента. Почти няма събитие и мероприятие на територията на общината, за което компанията да не е основен спонсор и двигател за провеждането им. Това е показател за Вашата социална отговорност, която Вие проявявате. Община Асеновград и „КЦМ“ винаги са били в добро сътрудничество помежду си. Най-искрено изразяваме готовността си това партньорство да продължи и занапред. Благодарим отново за оказваната подкрепа и пожелаваме още по-големи успехи в бъдещите начинания.

Днешното събитие започна с демонстрация на евакуация на служители в случай на пожар или друго бедствие. Последва информационна обиколка, от която гостите се запознаха с функциите на различните обекти на територията на компанията. През годините „КЦМ“ непрекъснато внедрява нови технологии, като към момента са успели да достигнат десетократно намаление на емисиите от серен двуокис. За собствена сметка са съборили стари неизползваеми сгради и на същите места изграждат нови, осъвременени и според изискванията и стандартите за опазване на околната среда на Европейския съюз (ЕС). Предвиждат и нови инвестиции, сред които – създаване на чисто нова рафинерия за олово. Целта на компанията е да надгражда ефекта от екологичната интеграция. Разполагат със собствени вагони – цистерни за превоз на сярна киселина. Имат котли за производство на пара и вода, годна за употреба в производствения процес. На територията си дори са изградили и собствена пречиствателна станция. Тя пречиства водата до степен, годна за заустване в река Чая.

Гостуването на заместник-кмета инженер Петров приключи с оглед на най-новата сграда „Комплексен индустриален сервиз“ (КИС). Непосредствено преди това, той заедно с изпълнителният директор на „КЦМ“ Румен Цонев и други официални лица прерязаха лентата, с което звеното беше тържествено открито.