За повишение в цената на купоните за обяд на учениците в две асеновградски училища сигнализираха родители, изненадани в първите учебни дни за 2017 година. Оказва се, че от тук насетне родителите ще трябва да заплащат с няколко лева повече за обяд на децата си, а за това повишение не са били предупредени преди дългата ваканция по празниците. Единият пример е от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, където до края на миналата година купонът за обяд на деца е струвал 6 лв. за 5 дни, а от началото на новата календарна година майките и татковците заплащат по 11 лв. за същия период. Така досега родителите са плащали 1,20 за дневен обяд, а от тук насетне ще дават по 2,20 за обяд на детето си. Почти идентичен е случаят и в ОУ „Христо Ботев”. Там от септември до декември родителите са плащали по 10 лв. за 5 учебни дни – тоест по 2 лв. на ден, а от началото на тази година вече плащат по 12,50 или по 2,50 лв. на ден.

Защо се стига до повишаване цената на купоните за обяд на учениците попитахме директорите на двете учебни заведения– Мая Краева и Лилия Венева. И двете категорично отказаха да застанат пред камерата ни и да обяснят на родителите причините за това повишение, но разказаха, че де факто повишение в цените няма. Просто в новия бюджет на учебните заведение за настоящата календарна година няма възможност за залагане на финансови средства, с които да бъде обезпечена част от цената на купона за обяд на децата, както е било до сега и че става дума само за учениците, които са на целодневна форма на обучение, а не за всички по принцип.  Мая Краева директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” обясни, че родителите са били предупредени в началото на учебната година.

В другите училища в Асеновград – СУ „Св.Княз Борис І“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Ангел Кънчев“ от началото на учебната 2016/2017 година родителите заплащат цялата сума за обяд на децата си и през новата календарна година не стои подобен въпрос. В ОУ „Петко Каравелов“ родителите плащат по 1,60, а от бюджета на училището се поема 1 лв. и така ще е през цялата учебна година, обясни директорът на учебното заведение – Христо Андонов. А в ОУ „Никола Вапцаров“ родителите осигуряват сами обяда на децата си, но за сметка на това от бюджета на училището се осигуряват средства за повишаване стойността на закуската за всяко дете, обясни директорът – Цветанка Попова.