Засилено полицейско присъствие

За предстоящите празници пловдивската дирекция на МВР предприема засилени мерки за охрана на обществения ред и гарантиране сигурността на обслужваната територия.

В графика са включени проверки по линия на битовата престъпност, Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия, спазване на противоепидемичните мерки, както и Закона за движение по пътищата.

Засилено полицейско присъствие е осигурено край питейните заведения, хотелите и къщите за гости, както и около големите търговски вериги в Пловдив и региона. От областна дирекция на МВР Пловдив уверяват, че охранителни мерки са взети и за нормалното и спокойно протичане на предстоящите празници – 8 декември, Коледа и Нова година.

По отношение на спазването на противоепидемичните мерки, заедно с представители на РЗИ полицейските служители, ще се проверява за наличието на „зелени сертификати“, както и дали се спазват въведените ограничения от посетителите в затворени помещения. За недопускане на продажбата на акцизни стоки без бандерол в обектите, пък ще се следи от инспекторите на НАП.

Междувременно стартира полицейска операция за недопускане на управление на автомобили от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества.

Полицейската операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили наркотични вещества или алкохол, ще продължат до 12 декември. Тя се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL , като аналогични действия се извършват на територията на всички  европейски страни.

Предвидено е в календара на ROADPOL такива операции да бъдат провеждани два пъти в годината –в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември. А като причина за провеждането й е, пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, последствията от които се оказват много тежки.