здравна вноска

Здравната вноска за безработните става 28,40 лв. месечно от 1 април. Това обявиха от НАП.

С дата 1 април 2022 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски като трайно безработни, неполучаващи обезщетение за безработица и неосигуряващи се от държавата и нерегистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, вече ще трябва да заплащат месечно по 28,40 лева.

Припомняме, че от началото на април е увеличен минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, той вече е 710 лв.

Срокът за внасяне на вноската е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За април здравната вноска трябва да се внесе най-късно до 25 май 2022 г.

От приходната агенция припомнят, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, в приходната агенция се подава декларация Образец 7. За неподаване на тази декларация санкцията е от 500 до 1000 лева.

Гражданите, които се осигуряват за своя сметка, прекъсват здравноосигурителните си права, ако не са внесли повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.