10.7 C
Асеновград
неделя, 26 май, 2024

Дневник 30.03.2023

-

  •  Пловдивски училища станаха поредните жертви на заплахите за поставена бомба в сградите им. В Повечето учебни заведения сигналите за взривни устройства са получени малко преди обяд. Учениците веднага бяха евакуирани, някои дори оставиха раниците, портфейлите и принадлежностите си по стаите и се наложи часове по-късно, след направените проверки от органите на реда, да приберат своите вещи. ТВ САТ КОМ научи, че в част от училищата е решено утрешният ден да бъде неучебен.
  •   Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Асеновград преминава към Държавно делегирана дейност. Това решиха на последната си сесия местните съветници. Към момента услугите в центъра се извършват по проект, който приключва в края на юни месец тази година.
  •  Промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца одобри Правителството. Еднократна помощ в размер на 300 лева ще бъде предоставяна на всички деца записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, независимо дали учат в държавно или частно училище. От нея ще могат да се възползват всички ученици, без условия за доходен критерий. Очаква се такава подкрепа да получат 156 000 деца. Наредбата  регламентира и подкрепата за деца със или без право на наследствена пенсия от починал родител и подкрепата за самотните осиновители.
  •  Ползват ли асеновградчани поставения шишияд в централния градски парк на Асеновград? Какво е събраното до момента количество от шишета? Тези въпроси отправихме към общинската администрация.
  •  На юбилейния 20-ти конкурс „Фермер на Тракия“, асеновградчанинът Йордан Самаров бе удостоен с почетното 2-ро място.
  •  Празникът „Златна ябълка“, който всяка година се отбелязва в църква „Св. Богородица – Успение” в кв. „Горни Воден“, сега се пада на 1-ви април, в събота. С какво е свързан този празник и защо ежегодно по време на него към Горноводенската църква се стичат множество семейства, желаещи да се сдобият с рожба.
  •  Танцьорите от клуба по народни танци „Ади“ към Читалище „Родолюбие“ взеха участие във фестивала „Хайдушка софра“, който се проведе в Хасково.
  •  Андреа Нисева от Спортен клуб по борба „Димитър Кумчев“ завоюва сребърен медал в кат. 54 кг. на международен турнир в Стара Загора. След отличното си представяне и на Републиканското първенство, Нисева ще се присъедини към националния отбор за Балканиадата в Гърция през месец май. За успеха на асеновградчанката и за участието на борците от Асеновград в турнира, посветен на Динко Петров, разговаряме с Димитър Кумчев.
- Advertisment -

Must Read

24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура

На днешния празничен 24-ти май България отдава почит на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност....