Автори от София, Пловдив, Варна Бургас, Плевен, Кърджали, Шумен, Велико Търново, Сливен, Пазарджик, Карлово, Русе, Куртово Конаре, Първомйци Вликотърновско, Панагюрище, Стралджа, Горна Оряховица, Каварна и разбира се Асеновград участват в V Национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта”. Творческата надпревара се организира като съпътстваща програма на конкурса за най-добро домашно вино в Асеновград. „Сами знаете, че виното създава вдъхновение за писане на хубави стихове и какво по-добро от това да се пишат стихове за любов. За пети пореден път се провежда конкурсът, чието име бе дадено от асеновградския творец Атанас Георгиев и с това поетично име, тази година са написали чудесни произведения почти 100 поета от цяла България”, разказа за ТВ САТ КОМ Даниела Костова – главен експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“ към Община Асеновград.
Припомняме, че според регламента за участие конкурсът е анонимен. В него могат да участват автори от цялата страна, навършили 18 години;Всеки автор може да представи до 3 стихотворения; творбите трябва да бъдат предоставени на хартиен носител, копирани в 3 екземпляра, неподписани и без обозначение на авторство под каквато и да било форма, поставени в голям пощенски плик; творците от Асеновград прилагат 4 екземпляра, за да участват в общата класация и в селекция за „Най-добър автор на Асеновград”;участниците попълват декларация за авторство по образец; в по-малък, ненадписан запечатан плик, трябва се прилагат декларацията за авторство по образец с посочени личните данни на участника: трите имена, адрес, дата на раждане, телефон за връзка, е-mail; представените творби и декларацията задължително трябва да бъдат написани на компютър или на пишеща машина; творбите трябва да са на български език, непубликувани в печатни или интернет издания към момента на обявяване на конкурса и с които кандидатът не е участвал в други подобни конкурси; кандидатите, които не са спазили горните условия, няма да бъдат допуснати до участие.
Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани в сайта на Община Асеновград. Официалното обявяване на наградените творби ще се състои на 29януари от 17:30 ч. в Градската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Награден фонд тази година е както следва:
Първа награда – 500 лв.
Втора награда – 400 лв.
Трета награда – 300 лв.
Предвидени са две поощрения по 100 лв., както и награда за най-успешно представил се поет от Асеновград – 200 лв.