Нов Общ устройствен план има Асеновград. Той бе приет на редовното заседание на ОбС тази седмица.

Общият устройствен план обхваща територията на Асеновград и кварталите му Горни и Долни Воден и прилежащите му землища. Той ще създаде благоприятни условия за инвестиционно проектиране и строителство в Асеновград, пише в докладната записка на вносителя – зам.-кметът инж. Стоян Димитров. Общият устройствен план ще допринесе за по-ефективното планиране  на селищната територия, прилагащо интегриран подход за постигане на устойчиво развитие в перспектива.

Наличието на актуален действащ Общ утройствен план на Асеновград е също така предпоставка за кандидатстване и получаване на финансиране по линия на оперативните програми на европейските структурни фондове.

С разработването на ОУП се спазват изискванията на чл. 107 от ЗУТ чрез:

  • създаване на оптимална структура за комплексно устройство и  устойчиво екологосъобразно развитие, опазване на недвижимото културно наследство и изграждане на урбанизираните територии.
  • определяне на режима за устройство на урбанизираните територии.
  • определяне на възможните посоки за териториално развитие на града и условията за използване на прилежащата природна среда за бъдещо урбанизирано развитие.
  • подходящо пространствено и икономично провеждане на комуникационно-транспортната мрежа за решаване на транспортното обслужване на населението, развитието на масовия обществен пътнически транспорт, обвързано с населените места от общината и със съседните общини.
  • определяне на технически параметри и условия за усъвършенстване и развитие на техническата инфраструктура.
  • определяне на условия за ползване на природните елементи в урбанизираните среди, като се гарантира тяхното съхраняване и развитие.

Община Асеновград проведе обществено обсъждане на което бяха разгледани възражения и предложения на граждани, част от тях удовлетворени. Друга част от тях не са били от обхвата и съдържанието на Общия устройствен план, а на последващи подробни ПУП-ве и инвестиционната програма, в частта отнасяща се до благоустроителните работи и строеж на нови пътища.