ръчно плетени чорапи
плетени чорапи

Изложба на пъстри вълнени чорапи, ръчно изплетени, подреди асеновградчанката Станимира Попова. Много красота от вълна са сътворили ръцете и въображението ѝ. От мъничките шарени везани чорапчета за деца, до богатите на символика геометрични композиции, стилизирани слънца и пъстра орнаментика, чорапи, част от облеклото на българката, от всяко едно изделие струи топлина и уют.

„Много хора ще кажат, плетени чорапи. Какво толкова. Готова съм да споря.“, казва Станимира. В рода й всички жени са се занимавали с ръчен труд, шиене, плетене, бродиране и просто няма как и тя да не продължи занаята.

Плете от дете, а към днешна дата плетенето оставя за зимата, а през другите сезони бродира и втъкава фолклорни мотиви в дрехи. Там, казва тя, магията е още по-голяма.

„Обичам ръцете да ми са заети – това осмисля деня ми.“, споделя авторката и допълва, че е неповторимо чувството да подариш на човек нещо ръчно изработено, нещо твое, излезло от сърцето ти.

Обича да работи с естествени материали, но често използва и по-ефектни прежди и материали, за да са нещата цветни, нестандартни и различни.

Освен че обожава да плете дъъълги чорапи, другата ѝ страст са фолклорните чорапи. Там, казва тя, нещата са по „строги“, за да имат автентичен вид.

„Плетенето и везането са самотни занимания, отнемат много труд и енергия, но ти носят мир в душата и удовлетворението, че правиш нещо смислено. Важно за мен е да популяризирам този вид занимания за да се съхранява традицията.“, казва Станимира.

Изложбата е подредена в едно от кафенетата в центъра на Асеновград, оформило се като средище на арт събития в града и ще може да се разгледа до 16 януари.