пенсии

От 3 май още 7000 души ще получат ваксинационни добавки, изплащането на пенсиите стартира на 9 май и ще продължи до 20 число.

Изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през март 2022 г., започва от 3 май т.г. Това обявиха от Националния осигурителен институт. Според данни, предоставени от Министерството на здравеопазването в института, в това плащане са включени близо 7100 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума е около 748 хил. души.

Допълнителната сума в размер на 75 лв. се изплаща еднократно, независимо от вида и размера на пенсията или възрастта на пенсионера и не е част от пенсионното плащане. За тези, които получават пенсиите си по банков път, трябва да знаят, че добавките ще бъдат заредени по сметки им от 3 май, а редовното изплащане на пенсиите за май започва от 9 май и ще продължи до 20 число на месеца.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще се извършва както обикновено- по график. Преводите на майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени също на 9 май 2022 г.