мече

Министерството на околната среда и водите, Фондация „Четири лапи“ и природозащитната организация WWF върнаха в природата три мечета, намерени изоставени в Родопите през юни миналата година.

Трите мечета Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екип на РИОСВ – Смолян през лятото на 2021 г. стресирани, уплашени и без майка, като за кратко същите бяха настанени в „Парка за мечки“ в Белица. До края на изминалата седмица те обитаваха гръцкия център „Арктурос“, в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

След обстоен преглед от  специалистите в центъра бе установено, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. Мечетата бяха транспортирани със специализирани автомобили и с подкрепата на специалисти от фондация „Четири лапи“. Експерти от гръцка и българска страна съвместно са определили подходящо за връщане място в Национален парк „Централен Балкан“.

Трите мечета са със специални нашийници, чрез които експертите ще могат да осъществяват наблюдение, но ще се намесват само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение.