Скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август организират от Министерството на здравеопазването.

Всяка година на 28-и юли се провежда Световният ден за борба с хепатита, като този път международната общност се обединява около темата за превенцията на заболяването.

Целта е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити. Тази година мотото на Световния ден за борба с хепатита е „Не мога да чакам“ и поставя за пореден път акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на болестта като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Пет са основните щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в страната ни за периода 2021 – 2025 г. Министерството на здравеопазването е осигурило консумативите за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораториите в страната.

Скрининговата кампания за изследване на хепатит B и С ще се проведе в периода от 29 юли до 5 август.

В Пловдив, местата, където може да направите безплатно тестване, са две- на площад „Централен“ (до Централна поща), чрез Мобилен кабинет на Районната здравна инспекция и на РЗИ Пловдив, ул. „Перущица“ No 1