И за новата учебна година семейства с ученици в 1-ви и в 8-ми клас у нас ще получат по 300 лв. еднократна помощ. Приемът на документи вече започна, припомняме какви са условията за получаване на средствата.

След като започна записването на учениците в 1-ви и в 8-ми клас за новата учебна година, стартира и приемът на документи за получаване на еднократна помощ за децата, които ще бъдат за първи път в тези класове. В асеновградската дирекция „Социално подпомагане“ вече има подадени 55 молби от родители на първокласници за получаване на средствата, за осмокласниците заявленията са едва три – но това е разбираемо, тъй като все още тече второто класиране на завършилите седми клас ученици и голяма част от тях на този етап не са записани в учебното заведение, в което ще продължат своето обучение.
Иначе документите за отпускане на помощта могат да се подават от момента, в който децата се запишат, приемът продължава най-късно до един месец след началото на учебната година – или ако тя стартира на 15-ти септември, за помощта може да се кандидатства до 15-ти октомври. Важно е да се отбележи, че подоходен критерий няма, т.е. одобрението за получаване на подпомагането не зависи от средномесечния доход на семейството. Помощта се изплаща се на два транша – през първия и през втория учебен срок, нейният размер се запазва, тя отново ще е общо 300 лв. Миналата година над 520 семейства в асеновградско, в които е имало първокласник, са получили тази сума. 475 пък са подпомогнатите осмокласници.
От асеновградската дирекция припомнят, че помощта подлежи на възстановяване ако ученикът не постъпи в училище, не продължи своето обучение през втория учебен срок или допусне 5 неизвинени отсъствия в рамките на месец през учебната година.