Пере Тошев е активен участник в Съединението на Княжество България с Източна Румелия. С помощта на Спиро Костов и Владимир Кусев, Пере Тошев организира в Станимака подразделение на Българския таен централен революционен комитет, който има за цел освобождаване на Македония и Одринско. В Пловдив Тошев е куриер на БТЦРК и взима участие в Съединението, като е един от четниците завзели градската поща.Той е герой от четата на македонските доброволци от сръбско –българската война 1885 година. Виден ръководител е на ВМРО. Пере Тошев е роден през 1865 година в Прилеп, тогава в Османската империя, в мияшкото семейство на Наум Тошев и Ката Кепова, богати и видни изселници от Дебърско. Тошев е убит на 4 май 1912 година на пътя между селата Градско и Дреново.
През май 2012 година в парка срещу ЖП гарата в Асеновград е поставена паметна плоча, по случай 100-годишнината от гибелта на Тошев. На откриването на паметната плоча присъстват много хора, сред които Николай Тошев, внук на Пере Тошев и председател на Съюза на македонските организации.
„Идеята за обединение завладява сърцата и умовете на все повече хора по онова време, каза в слово си Росица Бикова, уредник в Историческия музей в Асеновград. Пред събралите се асеновградчани и официални лица около паметната плоча на Пере Тоше, тя припомни за героичното дело на Конушенската чета и поп Ангел Чолаков. Благодарение на деятелността им, в утрото на 6-ти септември към Пловдив се насочват 2000 доброволци от Конушката чета, за да участват с оръжие в ръка в акта на Съединението. Емблематична фигура в разпространението на идеята за обединението е поп Ангел Чолаков от асеновградското село Новаково. Безрезервно отдаден на делото, той остава в паметта на потомците, като „Героят на Съединението“. В съзнанието на българите поп Ангел Чолаков остава като „Новаковският апостол, героят от 6-ти септември“. Съединението е, може би, най-великото дело в нашата история. Дело, допринесло за гордостта да се чувстваме българи, единни и сплотени. То доказва способността ни да браним онова, което обичаме, независимо каква е неговата цена. Днес се прекланяме пред подвига, мъжеството, саможертвата на всички, които с кръвта си, а и не само, написаха историята на България“, каза още в словото си Росица Бикова. Събитието в чест на героите на Съединението продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Пере Тошев в знак на признателност, звуча химнът на България, а присъстващите паднаха на колене в минута мълчание, за да почетат паметта на загиналите за родината.
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев поздрави всички жители на община Асеновград с годишнината на тази важна дата. Той отправи призив към лидерите на всички политически партии, да вземат пример от героите, които почитаме и да се обединят в името на по-доброто бъдеще на България и народа ни. В събитието традиционно се включиха военни от 4-ти Артилерийски полк в Асеновград, водени от майор Емил Григоров. Водещ на тържественото събитие бе Даниела Костова, главен експерт Дирекция „ Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество” в Община Асеновград
От 18.00 часа сцената на пл. „Акад. Николай Хайтов“ започна празнична хоротека.