Стратегията за детето, чието приемане беше замразено преди дни заради обществено недоволство и натиск, се прокарва чрез промени в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи, алармират от няколко национални организации и се подготвят за протести в 10 български града утре –  11 май. В Асеновград протестът е с начален час 14.00 ч. пред паметника на Цар Иван Асен II в градския парк, като планът на организаторите е в 16.30 ч. събралите се да се включат в протестните действия в Пловдив. Пловдивчани ще се събират на Джумаята на площад Римски стадион. От  Джумаята протестиращите ще преминат в шествие по Главната до Общината.
Семействата, които се включват в акцията, подкрепят основното искане на националния граждански протест „Не на стратегията на детето 2019-2030” – за пълно отхвърляне на тази стратегия и законодателните промени в нейна подкрепа. Настояват да започне работа по изцяло нова стратегия с представители, излъчени от областните градове, като новият документ се съобрази с Конституцията, Конвенцията на ООН за правата на детето, традициите и обичаите в региона.
Причината за протестите и недоволството на гражданите е насилственото извеждане на децата от семействата, а като основен мотив за това определят парите. Протестиращите смятат, че само през тази година 260 милиона са прихванати от огромни мрежи НПО-та за социални услуги. Според тях държавата поверява социално слабите хора на частни организации. 
Според участниците в протеста Стратегията ще даде право на различни служби да се намесват в личния живот на семейството. Опасяват се също да не се стигне до лесно извеждане на деца от дома им.
Протестът е под наслов „Да запазим българското семейство”.