Предприемачи от град Бига, община Бурса и община Чаннакале гостуваха на асеновградския бизнес и осъществиха първите си контакти с членове от Съюза на предприемачите, както и с членове на Конфедерацията на работодателите – Тракия, които също присъстваха на срещата. Почетен гост беше и търговското аташе към турското Консулство Мехмед Али Ердем.

Това беше първата стъпка към следващи икономически срещи, каза за ТВ САТ КОМ, Васил Пиронков, председател на Съюза на асеновградските предприемачи. Гости на събитието бяха и представители на  бизнеса от Панагюрище и Пловдив.

Васил Пиронков: „Отдаваме голямо значение на турските предприемачи, с които да започнем отнякъде. Ние имаме големи надежди, тъй като Асеновград икономически изостава в сравнение със всички  много по-малки и изостанали градове около нас, част от икономическа зона „Тракия”.  Като започнем от Общините: Първомай, Садово, Куклен, Пловдив, Раковски, Марица – всички зони работят, само нашата  в Асеновград е мъртва. Затова искаме да дадем едно начало, да поканим турските предприемачи, имаме поле за изява, предприемчиви бизнесмени, работна ръка (за разлика от другите райони, където е изчерпана). Друг е въпросът вече каква  политика ще предприеме общинска администрация, затова сме поканили и председателят на ОбС Драгомир Георгиев, да присъства и да инициираме евентуално нова икономическа зона в рамките на Община Асеновград. Ние искаме такава зона вече 20 години, но за съжаление никой не гледа по-далече от собствените си интереси и собствените си политически пристрастия. А в крайна сметка всички живеем в града, всички искаме да имаме един по-добър стандарт и затова правим  тази стъпка. Инициативата затова идва от бизнеса и с помощта на Турското Консулство, каза още Васил Пиронков.