снимка: Мария Тодорова-Марчева
снимка: Мария Тодорова-Марчева

Ротари клуб Асеновград издигна своя номинация от името на всички свои членове, д-р Никола Тодоров да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград“.

Мотивите за предложението са неговия изключителен принос и заслуги за развитието на здравеопазването в Община Асеновград, изключителните му постижения в научния и социалния живот на града и нацията, пословичната му дарителска и социална дейност и това че запазва, развива и обогатява културното наследство.

Д-р Никола Атанасов Тодоров е роден на 10.04.1948 г. в с. Манастир, Пловдивска област. Преселва се с родителите си в Асеновград, където завършва основно и средно образование. Дипломира са като лекар във ВМИ Пловдив.

От 1972 до 1977 г. лекува и специализира във вътрешно отделение в болницата в Тополовград. От 1977 г. до момента, работи и лекува в МБАЛ Асеновград. Д-р Никола Тодоров е първият специалист по нефрология в Асеновград. Като такъв въвежда съвременните методи в диагностиката и лечението на бъбречните заболявания. Първи в страната провежда профилактични прегледи с ехограф. Създава две отделения в Общинската болница – Второ вътрешно и Отделение по Хемодиализа.  Под негово ръководство екипът на Второ вътрешно отделение въвежда за първи път в града коремна ехография и ендоскопия.

В обществения живот на града и страната д-р Тодоров взима активно участие като писател, поет и краевед. Член е на дружеството на писателите към СБП. Има множество публикации в специализирания и обществения печат и поетични сборници. Издал е пет книги – три с поезия и две – проза. Председател е на културно-просветна фондация „Асеновград – 21 век“. Той е един от учредителите и два пъти президент на Ротари клуб Асеновград.

Това е петата поред номинация за почетното звание. За него са номинирани още: Певицата Петя Буюклиева, рецитаторката Виктория Стефанова, общественичката Николина Йочева, която е председател на пенсионерския клуб в Асеновград, а група асеновградчани предлагат с високото звание да бъде удостоен посмъртно и известния оперен певец Дамян Велчев.

Всички кандидатури ще бъдат гласувани чрез таен вот на предстоящата сесия на Общинския съвет на 24 април, дотогава в местния парламент могат да бъдат депозирани и нови предложения.
Званието „Почетен гражданин“ се връчва по традиция на тържествена церемония в Деня на Асеновград. Тази година заради европейските избори празникът ще бъде на 12 май.
Е. Граматикова