На какъв етап е проектът за ремонт на НЧ „Родолюбие“, кога се очаква той да стартира и как дейността на читалището ще се извършва паралелно с работата по обновяването му – тези въпроси бяха повдигнати на първото за годината заседание на Общинския съвет в Асеновград.

Една от точките в Дневния ред на първото за тази година редовно заседание на Общински съвет – Асеновград бе приемане на годишна програма за развитие на читалищната дейност в общината за 2022 г. Тази точка доведе до повдигане на въпроса от Екатерина Гешева за дейността на НЧ „Родолюбие“ и как ще се извършва тя на фона на очакваните ремонтни дейности по спечеления проект в това направление. Зам.-кметът инж. Стоян Димитров отговори, че  въпросният проект е спечелен миналата година и е стартирана процедура за избор на изпълнител, която в момента тече. Димитров посочи, че междувременно са проведени няколко срещи с представители на НЧ „Родолюбие“ и е решено в момента, в който вече има избран изпълнител, заедно с него, градската управа да се срещне още веднъж с читалищното настоятелство и да се обсъди как може до някаква степен ремонтните дейности да се извършват паралелно с дейността на читалището.

Така се стигна до приемане на годишната програма за развитие на читалищната дейност. А според нея през първите месеци на 2022 г. в НЧ „Родолюбие“ се планира отбелязване на няколко годишнини от рождението на видни родни писателки като Блага Димитрова, Миряна Башева и Петя Дубарова, а също така и на великата актриса Стоянка Мутафова. Ще бъде даден старт на 7-мия национален конкурс за есета и рисунки „Наследник съм на Цар Иван Асен II“. Покрай празничните дни ще се проведат тържества, концерти и поетични поздрави.