Фирмата, която извършва геоложки проучвания на свлачището под Асенова крепост е направила девет сондажа, взела е материал, който ще анализират за да може да излезнат със становище на каква дълбочина трябва да се заложат укрепващите съоръжения за да се спре свлачищния процес на това място. Това коментира кметът Христо Грудев на днешната инспекция, която направи на свлачището.

Пробите от машинните сондажи, които ще определят свойствата и характеристиките на почвата (обемно тегло, компресионни свойства, якост на срязване, необходими за изчисляването на устойчивостта на  откосите, ще бъдат готови след най-малко две седмици, казаха от фирмата, която ги извършва.

„Знаете, голяма част от територията на община Асеновград е в карстов район, така че тези свлачища не са нещо необичайно, не е и изключение. Сигурно ще има и още, след нас ще има и други свлачища. Въпросът е, че сега държавата /Междуведомствената комисия/ отпусна 460 000 лв. с ДДС за укрепване на този участък, така, че задвижихме нещата, процедурата върви. Следва по ЗОП /Закона за обществените поръчки/ ще изберем изпълнител, който да извърши строителството.