Специално обръщение от граждани, неудовлетворени от избора за почетен гражданин, към ОбС Асеновград и по-конкретно към неговия председател, в което се предлага да бъдат подложени на ново гласуване окончателно заявените номинации за носител на званието „Почетен гражданин на Асеновград 2019“, като се изключи вече одобрената номинация, се разпространява в социалната мрежа. Прилагаме пълния му текст:

Уважаеми г-н Георгиев,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на председател на Общински съвет-Асеновград . Настояването ни като граждани на Асеновград е да се възползвате от правомощията си на тази длъжност и да свикате извънредно заседание на ОбС-Асеновград.

Настояването на голяма част от обществеността на Асеновград е да бъдат подложени на ново гласуване окончателно заявените номинации за носител на званието „Почетен гражданин на Асеновград“,  разбира се, като изключите вече одобрената номинация.

   Извън всякакъв коментар е създалата се безпрецедентна ситуация на недопустимо и крайно разминаване на нагласи, открито заявени обществени подкрепи и публични аргументи за това кои са най-одобряваните от асеновградчани номинации, от една страна, и крайния резултат от вота на общинските съветници, от друга.

  С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.

Ваше и на колегите ви общински съветници задължение е да намерите най-разумния начин да поправите стореното.

Прилагаме част от гражданската подписка в подкрепа на искането и очакваме адекватна реакция.“

Подписи ще се събират до 30 април (включително), след което подписката с искането ще бъде входирана в ОбС. 

Гласуването за почетното звание бе вчера по време на редовната сесия на ОбС Асеновград, с таен вот. Предложените за него бяха общо осем:

  • Никола Тодоров – лекар, поет, писател, краевед
  • Виктория Стефанова – общественик, рецитатор
  • Николина Йочева – председателят на Пенсионерски клуб – 2004
  • Петя Буюклиева – певица
  • Дамян Велчев – оперен певец
  • Георги Коройчев – гл. учител по изобразително изкуство
  • Росен Чаталбашев – собственик на Винзавод Асеновград
  • Васка Владимирова – преподавател по пиано, музикант, общественик

Общинските съветници обаче определиха за почетен само Росен Чаталбашев, бизнесмен, собственик на винзавод в Асеновград. Прилагаме решението им, което е достъпно на сайта на Община Асеновград.

С обяснението, че вотът е таен, председателят на комисията по провеждане на избора за почетен гражданин Енко Найденов отказа да съобщи с колко гласа е бил избран Чаталбашев след гласуването. Ден по-късно документът е публичен и ясно се вижда, че гласовете за него са били 21. Всички останали кандидати очевидно не са успели да съберат повече от задължителния минимум от 17 гласа. Но подробностите около това по всяка вероятност ще си останат тайна.

Изборът на съветниците създаде напрежение сред обществеността, която в последните няколко години е особено чувствителна по отношение избора на „почетен гражданин“. Според асеновградчани човекът, който заслужава това признание, наистина трябва да е с много заслуги и принос за града. Затова те настояват за повторен вот на извънредна сесия, защото „С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.“, пишат те в обръщението си до председателя на ОбС Драгомир Георгиев.

Дали искането им ще бъде удовлетворено, предстои да разберем.

 

Е. Граматикова