От утре е възможно да посещаваме ресторанти и други места на закрито без „зелен сертификат“. Това ще зависи от самите собственици на обектите, на които се предоставя правото да решат дали да допускат посетители и без това удостоверение за преболедуване, ваксиниране или наличие на антитела.

В края на октомври миналата година в страната бе въведено изискването за „зелен сертификат“ при посещение на места на закрито, като заведения за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м. и други подобни. Тогава от бизнеса бяха силно притеснени, че по този начин работата им ще намалее драстично. Така и стана. Особено в началото, спрямо малкия брой хора, имащи необходимия сертификат. Специално ресторантите имаха повече поръчки за вкъщи, отколкото на място. Но ето че стигаме до днешна дата, когато отпадането на зеления сертификат е на прага ни, а от утре това решение ще зависи от собствениците на самите обекти.

Красимир Кумчев е управител на заведение за бързо хранене в Асеновград. Той сподели с нас, че откакто е въведен „зеленият сертификат“ посещенията при тях са намалели поне наполовина. Ето защо сега приветства въможността това условие да отпадне по негова преценка. Той ни увери, че при тях ще се случи точно това – от утре всеки, който реши, може да се нахрани на място, независимо дали разполага с въпросния сертификат или не. Трябва да отбележим все пак, че засега изискването за този документ остава за служителите. От 20-ти март вече се очаква „зеленият сертификат“ да отпадне напълно, поне докато броят на заболелите от COVID-19 у нас е в определени допустими граници.