На 14-ти октомври православната църква почете Света Параскева или още наричана Света Петка. За първи път след пожара през 2010 година, когато бе изпепелена 1/3 от мулдавския манастир „Св. Петка“, днес светата обител се изпълни с вярващи. Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски отслужи света литургия. В края на богослужението пред миряните в храма, той изрази радостта си от това, че в манастира отново може се служи и хората могат да идват и да измолват от Света Петка, каквото им е нужно. Митрополит Николай благодари на всички онези, които помагат с пари и труд във възстановяването на светата обител през годините след пожара. Негово Високопреосвещенство разказа пред вярващите житието на светицата и историята на манастира.                                                                                        Родителите на преподобна Петка били трудолюбиви, заможни, строги и благочестиви християни. Те са българи, живели през X-XI век в равна Тракия, в град Епиват. Преподобна Петка от дете се отдала на усилено изучаване на Свещеното Писание и всячески помагала на гладни, голи и плачещи от немощ хора. Тя дори често сваляла дрехата от гърба си и я дарявала на някоя бездомна и бедна жена. Света Петка имала брат, който приел монашеството под името Евтимий и успял да достигне до висок пост – епископ. Неговите мощи се прославили с благоуханно изтичане на свето миро. Скоро след смъртта на своите родители, преподобна Петка посетила най-известните пустини и други места, ходила в Египетската пустиня, била около Ираклия, Константинопол, Палестина, където се намирали велики Божии угодници. Светицата изживяла 25 години от живота си в Палестина – в Йорданската пустиня. След тези години по време на усърдна молитва в киновийния женски манастир, Божи глас й наредил да се върне в родното си място. Тя изпълнила Божията воля, но скоро след като се върнала в родното си място, починала. Никой на познава нейното минало и тя е погребана, по-скоро само заровена, на някакво случайно място. След време на брега на морето бил изхвърлен трупа на неизвестен моряк, който бил погребан в гроба на светицата, където тялото й било нетленно. Ангел Господен насън се явил на един благочестив монах- стълпник, като му открил, че това нетленно тяло е на св. Петка. На другия ден  мощите на светицата били най-тържествено пренесени в катедралния храм на Епиват „Св. 12 апостоли“. През Второто българско царство мощите били пренесени най-тържествено в Търново от цар Иван Асен ІІ и патриарх Василий и положени в нарочно изградения храм „Св. Петка Търновска“. След падането на Търново при цар Иван Шишман (1393 г.) под турците, светите мощи били пренесени в Румъния, а по-късно в Сърбия. През 1641 г. мощите на Света Петка били наново пренесени в Румъния, гр. Яш, където се намират и сега, поставени в катедралния храм „Сретение Господне“.
Майка Юлита – игуменката на манастира „Св. Петка Мулдавска“ също изрази радостта си да види светата обител оживена след големия пожар през 2010 година. Огънят тръгва от старата ел.инсталация и изпепелява 1/3 от манастирските стени, библиотеката и голяма част от монашеските стаи, които през годините  се давали на граждани, които се грижат за манастира. Следват години на разруха и строително-ремонтни дейности. Майка Юлита благодари на всички, които имат заслуги за възраждането на манастира и сподели, че има още много работа за пълното му възстоновяване. Разбира се, необходими са и още много средства.
Мулдавския манастир „Св. Петка“ е изграден през Второто Българско царство, по времето на цар Иван Александър (1331-1371) и от тогава в него са се случвали много чудеса. След няколко опожарявания през вековете е оцелял и на набези на турски завоеватели и природни стихии. През годините светата обител е приютявала много свещенослужители и вярващи. Църквата на манастира е изрисувана с уникални стенописи, имало е килийно училище, а исторически важно е, че в него се е криел Васил Левски, който е съставял революционните си планове. В двора на манастира е погребано невръстното дете на известния художник Иван Мърквичка.
Манастирът „Св. Петка“ се намира на 4,5 км от гр. Асеновград по пътя за гр.Кърджали и на 2,5 км на горе в планината срещу и в близост до с. Мулдава. Репортаж от събитието очаквайте  по ТВ САТ КОМ в емисията Дневник в понеделник, 16-ти октомври.