„До края на годината предстои приключване и въвеждане в експлоатация на Пречиствателната станция за отпадни води” – това съобщи днес пред журналисти кметът на община Асеновград Емил Караиванов и допълни, че строително – ремонтните работи по ВиК мрежата са приключени в сроковете, заложени в договорите с изпълнителите на съответните дейности.
Извършен е подборът и обучението на служителите, които ще бъдат назначени на работа в ПСОВ – Асеновград. Те ще започнат работа след въвеждане в експлоатация на пречиствателната станция. Общината успешно е изпълнила разплащане на 90% от средствата по проекта. Предстоят окончателни плащания по договорите.
Извършените разходи са отчетени и верифицирани от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“. След извършване на окончателните плащания по договорите, ще бъде подадено окончателно искане към УО на ОПОС, с което ще бъде отчетен и приключен цялостно проектът. Окончателното искане ще бъде подадено след въвеждане в експлоатация на ПСОВ и приключване на всички дейности, т.е. в началото на 2019 г.
„Това говорят цифрите, така че опитите да се трупа напрежение или недоверие към общината по този проект и финансовите ангажименти, сами виждате, не са основателни” – допълни още д-р Караиванов.