Бюджетът на Община Асеновград бе приет днес на първото за годината заседание на Общинския съвет с 23 гласа „За” и 10 „Въздържал се”. Съветниците не направиха никакви забележки и коментари по така представената от администрацията финансова рамка.
След гласуването кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов се обърна към общинарите с думите: „Благодаря на всички, които подкрепиха проекта за бюджет и по този начин го превърнаха в инструмент за работа на община Асеновград за 2018 г. Благодаря и на тези, които се въздържаха, а не гласуваха против. Това е показателно за това, че бюджетът, въпреки някои забележки, вие вярвате в него и в това, че той дава една добра посока на развитие на община Асеновград. Той е резултат от едномесечната работа както на администрацията, така и на вас – съветниците, които дадохте предложения за включване в него. Както и предходните години, това ще бъде един балансиран бюджет, чиято политика по отношение на разходите отново ще бъде тяхното прецизиране, повишаване на възможностите в приходната част, което да ни даде възможност за повече инвестиции. Продължаваме работата по четирите големи проекта в града, също и множеството по-малки проекти с евро финансиране – заложили сме над 44 млн. лв. Продължаваме инвестициите в инфраструктурата на града и селата, където сме предвидили 5 млн. лв. Ще продължаваме да водим такава политика за един балансиран бюджет, но който е поставил високи цели за изпълнение в интерес на жителите на община Асеновград.”
Общата рамка на бюджета на общината е в размер на 32 188 382 млн. лв. За социални дейности са предвидени 2 330 00 лв., за изграждане и ремонт на улична мрежи – 3 130 000 лв. Размерът на капиталовите разходи възлиза на 5 263 453 лв. При тях са предвидени 44 млн. лв. по оперативни програми от Европейския съюз, с което общата им стойност става близо 50 млн. лв.