За втори път тази година в Асеновград се проведе двудневна акция за улов на бездомни кучета чрез мобилна кастрационна. От Общината заявяват, че в рамките на два дни са уловени общо 19 животни, както и че те са открити в различни части на града, като кварталите „Запад“ и „Баделема“, централна градска част, пазара и кв. „Долни Воден“.

„Към настоящия момент това е най–мащабната кампания за овладяване популацията на безстопанствените кучета, провеждала се на територията, на община Асеновград“, казват от градската управа. Чрез въпросната мобилна кастрационна по време на двете акции са уловени, кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани общо 41 кучета. А справката показва, че от началото на годината са заловени и кастрирани близо 100 безстопанствени четириноги, спрямо 30 през миналата 2020 г.
Сега предстоят други акции за улов на бездомни кучета, които този път ще се осъществят от Зооветеринарен комплекс – Пловдив, и според графика те ще бъдат на 17-ти и на 23-ти ноември.

Междувременно от Община Асеновград призовават собствениците на кучета да ги регистрират в срок с уточнението, че така могат да се установят онези, които след време пускат четириногите си свободно из града и по този начин се увеличава популацията на безстопанствените кучета, вместо тя да бъде овладяна.