По време на летния технически лагер в Албена, който се проведе от 9 до 14 юли, 5-ма от каратеките на клуб „Хамон“ положиха успешен изпит и успяха да защитят своите нови степени. Веселина Чирпанлиева е вече кафяв колан с черта – 1 кю, съобщи треньорът на клуба сенсей Петко Чирпанлиев. Георги Кутев, Александър Бечев, Джанет Идриз и Джейхан Идриз са новите кафеви колани (2 кю) за клуба ни, каза още той.

Йерархията в Карате – Киокушин е изградена от 10 ученически и 10 майсторски степени. Ученическите степени се наричат “КЮ” и са подредени в низходяща градация, а майсторските се наричат “ДАН” и са подредени във възходяща градация.

Ученическите степени „Кю“ са обозначени с пет различни цвята на пояса като всяка втора степен се обозначава с черна лентичка върху предишния цвят. Майсторските степени „Дан“ са с черен цвят на пояса и са обозначени със златисти лентички.

Всеки от цветните пояси символизира нивото, на което човек владее киокушин карате. По пътя към издигането в йерархията на бойния спорт, каратистите трябва да покажат пред изпитващите уменията си в областта на най-твърдия стил карате, владеене и качествено изпълнение на основни техники в бойното изкуство, както и успешно да преминат тест за физическа сила и издръжливост.

Притежателят на кафяв колан, трябва да изгради баланс между тяло, ум и душа или физика, емоции и интелект. Това е много важна крачка по пътя на изучаване на карате, като от нея зависи как боецът ще продължи да върви напред и до кога, гласи философията на Карате Киокушин.