Форумът в София се проведе под надслов „Туризъм и икономически растеж” и бе част от календара на проявите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Специални гости бяха еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили.
„На конференцията се обсъждаха идеи за сътрудничество, нашият пример за сближаване на Балканите, отчитайки свързаността на държавите в ЕС и в тази връзка работата по дегитализацията в сектора на туризма“, заяви зам. -кметът инж. Мария Вълканова, която участва в срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС.
„В представените презентации бяха предложени и мерките за подобряване на сигурността и привлекателността на туристическите дестинации. Участниците споделиха добри практики и успешни туристически проекти от своите страни. Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили подчерта значението на регионалния туризъм като интеграция, която преодолява сезонността в туризма. Беше подчертано от страна на българските представители, че в България 13% от БВП е от туризма и се работи за превръщането ни в четирисезонна дестинация и беше отчетено, че броят на туристите в България за 2017 г. е над 8 млн. и надвишава броя на населението”, сподели още инж. Вълканова.
Участниците във форума обсъдиха въздействието на т. нар. ”споделена икономика” върху развитието на икономическия сектор, прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма, както и развитието на конкурентноспособността в сектора чрез насърчаване на инвестициите и иновациите.
Специално внимание бе отделено и на възможностите за развитие на туризма между Европа и Китай чрез инициативата „2018 Година на туризма ЕС – Китай”.